Vélemények a családtervezési programokról
www.csaladtervezesi-tanacsadas.hu
Babies Template
Babies Template
Kedves Érdeklődők!

Családtervezési programunkban

1984 óta fogadjuk a gyermekeket tervező párokat. A program segítségével a gyermekek egészségesebben jönnek a világra, csökken a veleszületett rendellenességek aránya, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség. 1984 óta dolgozunk az egészséges gyermekekért. A programunkon részt vett szülők több év távlatából is a családtervezési programon szerzett pozitív élményeikről számolnak be.

A program keretében lehetőségük nyílik rá:
  • hogy felmerülő kérdéseiket, problémáikat a védőnővel megbeszéljék,
  • hogy egészségi állapotukat részben alapos kikérdezéssel (anamnézis felvétele), részben szűrővizsgálatok elvégzésével megismerjék,
  • hogy a várható gyermekáldás esetleges nehézségei időben kiderüljenek.


Hírek

Menü megjelenítése


Vélemények

Kisgyermekes klub
Szülői hivatásra felkészítő kurzus

Kisgyermekes klub

„Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy lesz ilyen klub, és járhatunk ide. Kisfiam nagyon szerette a társaságot, örült, hogy jöhettünk, találkoztunk ismerős gyermekekkel. Amíg ők játszottak, játszanak, mi megbeszéljük az aktuális gyermeknevelési problémákat. Nagyon fontos, hogy szakemberek is segítenek utat mutatni, és az is nagyon jó, hogy láthatjuk másnak is hasonló gondjai vannak. Akik már átestek bizonyos dolgokon, hogy segítségére lehetnek annak, aki most kerül ugyanabba a helyzetbe. És mialatt kibeszéljük magunkat, gyönyörködhetünk az édes gyermekekben, és éles helyzetben, éppen akkor felmerülő problémákra is kaphatunk megoldást, ötletet.”

„Lányom 10 hónapos volt mikor először részt vettünk. 8 hónapos korától jártunk zenebölcsibe és úgy vettem észre szociális, szereti gyermektársaságot. Így mindketten jól éreztük magunkat. Ő új világot fedezett fel gyermekeken és az új játékokon keresztül, én pedig rengeteg információt szereztem és raktároztam. Pl. akkoriban esett szó a dackorszakról, az egyik Anyuka ezzel kapcsolatban kért tanácsot. A hallottak most eszembe jutottak, mikor nálunk is aktuálissá vált a kérdés, és mondhatom nálunk is bevált. Feltöltődés olyan szakemberekkel és Édesanyákkal találkozni, akik hasonlóan gondolkodnak, és a kikapcsolódáson túl figyelik gyermekeiket játék közben és javaslatot tesznek fejlesztésükre, ha szükséges. Egy laikus elfogult szülő nem láthatja objektíven gyermekét, márpedig az időfaktornak is nagy jelentősége van, amennyiben valamiben erősítésre szorul egy gyermek. A témák engem is érdekelnek, a légkör családias. Tudom kik járnak ide, és biztos lehetek benne, ide szándékosan nem hoznak beteg gyermeket. Kéthetenként biztos időpontra mindig készülünk és nem múlasztunk el egy alkalmat sem, ha a lányok egészségesek. Az a kapcsolat ami ezek a találkozások alkalmával kialakulnak és lehetőségem van tanácsot kérni nehézségek esetén a hétköznapokon is, óriási jelentőségű eseményeknél adott iránymutatást pl. elválasztás, kistesó érkezése, kórház kezelése, stb.”

Szülői hivatásra felkészítő kurzus

„A most pocakomban lakó várva várt csöppséget férjemmel régóta terveztük, tudatosan készülünk fogadására, és arra, hogy a lehető legjobb szülőként álljuk meg a helyünket. Korábban résztvettünk az Optimális Családtervezés programján, mert nagyszerű lehetőségnek találtuk, hogy mindent megtehessünk azért, hogy egészséges gyermekünk szülessen. Mivel ez a program a baba fogamzásával véget ér, sok olyan kérdés maradt bennem, melyre válaszokat a Ti általatok szervezett csoportos találkozások keretében kaptam meg.

Az első értesítő kézhezvételét követően kérdések és kétségek fogalmazódtak meg bennem, milyen találkozásokra lehet számítani. Nem lesz-e túlságosan tankönyvszerű előadások sorozata, és kik vesznek részt egyáltalán? Már az első találkozó hangulata meggyőzött, és továbbra is el szeretnék jönni, és résztvenni a beszélgetéseken. Móni által tartott torna is nagyon jól esett, és olyan gyakorlatokat hozott elő (gátizomtorna), mely régóta foglalkoztatott. A kedves és családias légkör, feloldotta gátlásaimat, és mindig olyan útravalót kaptam, melyen tovább gondolkodhattam. Sajnos férjem nem tudott velem jönni, azonban otthon folyamatosan érdeklődött, „mi volt?”. A péntek estéink a beszámolókkal teltek, és bár az első élménybeszámolókat kétkedéssekkel fogadta, miután ráhelyezte kezét a pocakomra, és arra a Csemeténk egyértelműen reagált, büszkén húzta ki magát. Ha a kapcsolattartás lehetőségét a magzattal, csak hallom, de nem tudom kipróbálni nem hittem volna el. Úgy gondoltam eleinte, ez egy kicsit túlzás. Miért jönne Ő oda a kezemhez? Hogyan tudnék én dolgokat elmagyarázni Neki? Egyáltalán, már kialakult személyiség, akivel társalogni is lehet? A folyamatos péntekek, és az azt követő időszakok alkalmával, úgy érzem kapcsolatunk nagyon elmélyült Gyermekünkkel, remekül kommunikálunk, játszunk és hatalmas élmény már most hármasban igazi családnak lenni, ami ugyan csak a Baba világrajövetelével lesz teljes. Férjem is nagy szeretettel, és odafigyeléssel fordul a kis Pocaklakóhoz, és teljesen természetesnek találja, hogy születésének pillanatában jelen lesz. Rengeteg hasznos ismeretet, és információt kaptam a foglalkozásokon, hiszen sokszor azt sem tudja az ember, mire figyeljen, mit kérdezzen. Nagy élmény volt a csoporttársakkal hetente találkozni, látni, hogyan növekednek a pocakok. Mindenki annyira kedves, és szimpatikus ebben a társaságban, hogy kifejezetten sajnálom, ennek most vége szakad. Meggyőződhettem, másoknak is hasonló kérdései és kétségei vannak, mint nekem. Szeréna élménybeszámolója még közelebb hozta a szülést, és az őszinte légkört hozzám. Úgy érzem olyan hasznos ismeretekkel, és gyakorlatokkal (relaxáció, légzésgyakorlatok) gazdagodtam, melynek nagy hasznát veszem. Bár félelmeim nincsenek a szüléssel kapcsolatban, a videofilmek, beszélgetések, és a gyakorlatok eloszlattak bennem minden kétséget, és remélem jól tudom majd alkalmazni a tanultakat, hogy minél jobban együtt tudjak működni Gyermekemmel, megértsem jelzéseit. Úgy gondolom, a mostani jó kapcsolatunkra alapozva, menni fog.”

„Nagyon sokat kaptunk ettől a kurzustól. Erre a tanfolyamra második várandósságom elején kezdtünk járni. Számunkra leginkább új helyzet a család háromtagúról négytagúra bővülése kapcsán a nagyobb testvér felkészítése, testvérféltékenység, napirend összehangolása volt. Ezekben a kérdésekben sok-sok jól használható apró ötletet, a beszélgetések során pedig sok segítséget kaptunk ahhoz, hogy ezekben a kérdésekben is kialakíthassuk a családunknak megfelelő megoldásokat. A tanfolyammal kapcsolatban pár dolgot kiemelnék, amiért sokkal jobbnak tartom szakkönyvek forgatásánál, és egyéb (máskülönben hasznos pl. szülésre felkészítő) tanfolyamoknál. Először is előregondolkodásra serkent a jövőbeli, sokszor felmerülő gondok felvetésével, az utólagos „tűzoltós” helyett. Másrészt itt egy olyan csapat állt össze, ahol kötetlen, bizalmi légkörben lehet felvetni bármilyen problémát a gyermektervezés pillanatától a gyermeknevelés egészen hosszú szakáig (pl. óvodai gondok, stb.). És mindezt több nézőpontból (a lelki tényezőktől pl. a szülés technikai részletéig).”

„Nagyon szerettem, jó volt a „sorstársakkal” találkozni hétről hétre, akkoriban nem ismertem senkit, aki hasonló cipőben járt, és beszélgethettünk erről a témáról. A kérdéseimre mindig megnyugtató választ kaptam. Jó ötleteket meríthettem a beszélgetésekből a gyermekfogadással kapcsolatban. Olyan témákról is hallhattunk, láthattunk filmeket, amilyenekről máshol nem. Számomra nagyon fontos volt a kapcsolatfelvétel a magzattal, és sikeres is volt persze. A relaxálás is jó volt, a vajúdás elején jól tudtam alkalmazni. Fontos, és nagyon jó volt a kismamatorna is, nagy hasznát vettem a gátizom gyakorlatoknak, és a vajúdásnál szintén nagyon jól jöttek a légzőgyakorlatok. Nagyon hasznos volt a kurzus.”

„Rengeteg kérdés volt bennem, felkészülésről, a várandósságról, és az új életünkkel kapcsolatban, hármasban. Bár igyekeztem a hozzáférhető irodalomból tájékozódni, ahány felé nyúltam, annyi ellentmondást találtam. Ebben a bizonytalan káoszban, mint egy mentőöv jött a kurzus és rendszerezte az ismereteket, valamint megmutatott egy szemléletet. Az nagyon tetszett, hogy nem kötelező érvényű igazságok hangzottak el, hanem jöttek a javaslattevő ötletek és hasznos tanácsok. A kismamatorna felüdítő volt a munkás hétköznapokban, a beszélgetések pedig mindig elgondolkodtatóak voltak. Nagyon jó volt érezni az őszinte érdeklődést és szakmai hozzáértést a szervezők részéről, ez magabiztosságot adott, jó helyen vagyunk. Sok minden csak a baba születése után jutott újra eszembe a hallottakról és ekkor láttam jelentőségét is igazán. Az, hogy alternatív szülőszobában, patkóalakú szülősámlin érkezett meg lányom is a kurzusnak köszönhetem, mivel itt határoztat el. A szüléssel kapcsolatban bennem nem volt félelem mint az ismeretségi körben (nem csoporthoz tartozó) kismamákban, némi izgalommal néztem a Nagy Esemény elé, de mivel úgy éreztem tudom mi történik velem, én irányítom a történéseket, nincs mitől félni. Felejthetetlen szép élmény is lett. A kis jövevény minden ismerősben és családtagban késztetést ébresztett, hogy valami nagyon hasznosat tanácsoljanak (amit persze ha nem fogad meg az ember rögtön megsértődtek). Egy érzelmileg kissé „labilisabb” először szült kismamánál ez különös nehézséget jelent. Nekem is javasolták: ne szoptassam már azt a gyereket annyit, ne vegyem fel ha sír, regulázzam meg, stb. A poroszos nevelés nem az én műfajom, bár lehet másoknál „jól működik”, azokkal az ismeretekkel felvértezve amit itt hallottam, könnyen ment kiereszteni fülemből a hallottakat és szembeszállni akár a közeli hozzátartozókkal is. Most, hogy lányom már 2 éves, fejlődése meggyőz: megérte! Második lányommal való várandósságom alatt nagyon jól esett, hogy ismét részt vehettem, holott elvileg már tapasztalt anyukának számítottam, és a témákat is ismertem. Azonban mintha teljesen máshol lettem volna, új élményt jelentett második alkalommal részt venni. Más dolgokra figyeltem fel, új témák és kérdések is adódtak, aminek következtében, második lányomnál néhány dolgot másképp csináltam, mint korábban, mert beláttam jobban is lehet.”

„Örülök, hogy részt vehettem a szülői felkészítő kurzuson. Ez a kurzus segített nekem abban, hogy (miután tudatosult bennem, hogy gyermekem lesz) kellően megpróbáljak felkészülni az anyaságra. Sok hasznos információt hallottam ezen a kurzuson. Nem féltem annyira a szüléstől pontosan azért, mert a félelmeimet ott a kurzuson sikerült szakemberekkel megosztanom, akik meghallgattak és igyekeztek maximálisan segíteni. Sok olyan kérdést sikerült ott megválaszolni, amit máshol, másoktól nem tudtam volna megtudni. Mivel többen voltunk, jó volt, hogy ami éppen nekem nem jutott az eszembe, hogy megkérdezzem, azt megtette helyettem más. Minden kismamának jó szívvel tudom ajánlani, mert fontosnak tartom, hogy a gyermek-anya kapcsolat már pocaklakóként elkezdődjön a kicsivel. Ott a tanfolyamon jöttem arra rá pl., hogy milyen sokat számít, ha az ember figyel a gyermek jelzéseire, üzenetként fogadja és viszonozza. Ott értettem meg annak a jelentőségét, hogy milyen fontos a kiegyensúlyozottság és a gyermek-anya-apa kommunikáció”

Spermavizsgálat

Tudjuk, hogy ma minden ötödik házasság meddő. A korai felismerés teremti meg a kezelés lehetőségét, így korábban nyílhat rá esély, hogy a pár az áldott állapotnak örülhessen. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobb már az induláskor tisztában lenni a lehetőségekkel, mint csak egy vagy több évnyi próbálkozás után döbbenni rá, hogy igen alacsony a spermaszám, esetleg a peteérésben van valamilyen eltérés.

A spermavizsgálat az ondó laboratóriumi, mikroszkópos vizsgálatát jelenti. A megfelelő sejtszám mellett meghatározó a spermiumok mozgékonysága, valamint a kóros alakok normális határokon belüli száma. A gyulladásos elemek jelenléte, a magas fehérvérsejt-szám idült gyulladásra utalhat, ami kezelés nélkül előbb vagy utóbb a termékenység rovására megy. A spermavizsgálatra tehát mindenképpen szükség van.